Čínsky škandál GlaxoSmithKline: ďalších 18 ľudí uväznených

30.07.2013 04:24

The Guardian27.VII.2013Reuters/Peking

 

       Pôvodný článok GlaxoSmithKline China scandal: another 18 people arrested
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       O identite zadržaných osôb neboli zverejnené žiadne podrobnosti, zatiaľčo škandál okolo obvinení z úplatkárstva silnie.

sídlo čínskej pobočky GlaxoSmithKline       Ako oznámili čínske štátne médiá, najmenej 18 ďalších ľudí bolo v Číne uväznených v súvislosti s korupčným škandálom okolo britského výrobcu liečiv GlaxoSmithKline (GSK; de facto monopolný dodávateľ všetkých plne hradených vakcín pre povinné očkovanie na Slovensku — pozn.prekl.).

       Štátny rozhlas oznámil v piatok večer na svojej webovej stránke, že polícia v strede mesta Žengžou „nedávno zatkla v súlade so zákonom 18 zamestnancov čínskej pobočky GSK a nejakých zdravotníkov“. Rozhlas neposkytol žiadne podrobnosti o týchto zatknutiach.

       Tlačové oddelenie polície v Žengžou sa telefonicky vyjadrilo, že si „nie je vedomé tejto situácie“ a odmietlo to ďalej komentovať. GSK neodpovedal na žiadosť o komentár.

       Čínska polícia predtým oznámila zatknutie štyroch vedúcich pracovníkov čínskej pobočky GSK v súvislosti s obvineniami, že GSK natlačil až 3 miliardy juanov (360 miliónov €) do cestovných kancelárií, aby poskytovali úplatky lekárom a úradníkom. GSK pripustil, že niektorí čínski vedúci pracovníci zrejme porušili zákon, ale generálny riaditeľ GSK Andrew Witty povedal v piatok (26.VII.2013 — pozn.prekl.), že riaditeľ čínskej pobočky o údajných zločinoch nič nevedel.

       Oficiálna čínska tlačová agentúra Xinhua napísala, že niektorí zamestnanci GSK boli „podozriví z ponúkania úplatkov lekárom, požadujúc od nich, aby predpisovali viac liekov za účelom zvýšenia obratu GSK, tlačiac medzitým ceny liekov nahor.“ Xinhua citovala rozhovor s mužom s priezviskom Li, ktorý bol krajským vedúcim predaja GSK, zodpovedným za predaj respiračných liekov vyše 10 nemocniciam v Žengžou, a ktorý uviedol podrobnosti o fungovaní korupcie:

„Pozvali si lekárov na popredné akademické konferencie, aby im pomohli zvýšiť ich vplyv v ich poliach pôsobnosti. Taktiež budovali dobré osobné vzťahy s lekármi hostinami od výmyslu sveta alebo ponúkaním peňazí, aby predpisovali viac liekov.“

       Xinhua ďalej uvádza:

„35-ročná žena s priezviskom Wang, ktorá pracovala ako obchodná zástupkyňa pod Lim, povedala, že chodila do ambulancií, aby slúžila lekárom, čoby ich pomocníčka, napĺňala ich potreby, nakoľko to len bolo možné, dokonca aj ich sexuálne túžby. Wang povedala, že vedúci pracovníci čínskej pobočky GSK to už vedeli a niektorí z nich vydali jasné smernice obchodnému oddeleniu, aby ponúkalo lekárom úplatky v podobe peňazí alebo možnosti zúčastniť sa akademických konferencií.“

       Mnoho lekárov však dostalo peniaze, aj keď žiadne prednášky neodprednášali, uviedla Xinhua.

„Wang jednoducho sfalšovala prednáškové materiály, aby dostala od firmy úhradu nákladov. Podľa Liho a Wang si GSK dal v minulých dvoch rokoch za cieľ 30%-ný ročný rast predaja, čo sa dalo dosiahnuť iba tlačením lekárov do predpisovania viac liekov, keďže počet pacientov nerástol.“

       GSK tento týždeň menoval jedného zo svojich najvyšších európskych vedúcich pracovníkov ako nového operačného riaditeľa svojej čínskej pobočky.

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi vyše 1 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Čínsky škandál GlaxoSmithKline: ďalších 18 ľudí uväznených

po muchotrávke chobotnica

rodič | 01.08.2013

pozor na jej chápadlá :)
https://www.fastimages.eu/images/octopusgsk.jpg

správny postup

pch | 30.07.2013

Drak sa stína od hlavy.

Hahahaha

Anett | 30.07.2013

"...že riaditeľ čínskej pobočky o údajných zločinoch nič nevedel..." ?!?

:) :) :)

Vsak ano, ved podla neho neslo o ziadne "zlociny" , ale beznu prax, ktora sa deje vsade vo svete v tomto odvetvi a on si len plnil svoje manazerske ulohy a ambiciozne (bez tychto praktik nezrealizovatelne) plany dane GSK :)

Dobré meno

Ing. Marián FILLO | 30.07.2013

Takže tomuto GSK hovorí "dobré meno a dobrá povesť".
Srandisti...

aspon niekde s tym daco robia

BK | 30.07.2013

Aspon niekde s tym daco robia na slovensku by kazdy iba zatvoril oci a povedal, ze vsetko je v poriadku ...nic take sa nestalo a nedeje.

Re:aspon niekde s tym daco robia

stara mama | 30.07.2013

u nás sa takéto záležitosti pekne v tichučku zametú pod koberec, aby sa o tom nikto nedozvedel, zato čo sa deje v USA, máme každých 5 minút v médiach a my ako maličké Slovensko si predsa nemôžeme dovoliť kritizovať niekoho ako GSK, ktorý má niekolkonásobný finančný vačší obrat ako celé Slovensko, čo vy na to páni novinári, bojíte sa GSK???

Re:aspon niekde s tym daco robia

rodič | 30.07.2013

tu na SK len tí zainteresovaní mlčia, prečo asi :-) https://www.fastimages.eu/images/mantravakc.jpg

Re:Re:aspon niekde s tym daco robia

Helena | 31.07.2013

Veľmi dobrá kresba, zasmiala som sa (ja obeť očkovania).
Ale aj mne obvodný lekár povedal, že z očkovania ešte nikto neochorel. Ale alergologička mi potvrdila, že som alergik z očkovania.

Re:Re:aspon niekde s tym daco robia

stara mama | 31.07.2013

no, peniaze sa im teda nehnusia...nakoniec, veď o to jediné tu ide !!!

Re:Re:Re:aspon niekde s tym daco robia

rodič | 31.07.2013

Sranda je v tom, za čo zapredalo svoje svedomie pár bezobratlovcov - za euro, ktoré cit.-
" Neuvedení věty o krytí na Euro bankovce znamená, že tato bankovka dokonce není ani platná bankovka, ale jen kus papíru s logem EU."
honey, money, money
https://mika.blog.idnes.cz/c/83039/

Záznamy: 1 - 10 zo 10

Pridať nový príspevok