Deťom vo Veľkej Británii boli podané toxické vakcíny, pripúšťa Glaxo

03.05.2010 13:07

       Pôvodný článok v angličtine uverejnili 30.VI.2002 pod názvom "UK babies given toxic vaccines, admits Glaxo" britské noviny The Observer na strane 12 hlavnej časti novín. Článok vyšiel v ten istý deň i na stránke guardian.co.uk: https://www.guardian.co.uk/uk/2002/jun/30/tracymcveigh.antonybarnett.

       Z angličtiny preložili Mgr. Nadežda Kravčíková a Ing. Marián Fillo.

 

       Britský farmaceutický obor GlaxoSmithKline konečne priznal, že tisíce detí v tejto krajine (Veľká Británia – pozn. prekl.) boli v 70-tych rokoch zaočkované dávkou toxických vakcín proti čiernemu kašľu.
       Niektorí odborníci sa domnievajú, že táto vakcína (Trivax) – ktorá vo firme neprešla kritickými testami bezpečnosti – mohla spôsobiť trvalé poškodenie mozgu, ba dokonca úmrtia malých detí.
       V roku 1992 rodine írskeho chlapca Kennetha Besta, ktorý trpel poškodením mozgu jednou z týchto toxických vakcín, bolo Najvyšším súdom Írska priznané odškodnenie vo výške 2,7 milióna britských libier.

       Navzdory dlhému a neľútostnému boju s farmaceutickým obrom, chlapcova rodina nakoniec vyhrala tento súdny spor historického významu po tom, čo jeho matka Margaret učinila ohromný objav, keď sa preberala desiatkami tisíc firemných dokumentov. Vypátrala, že vakcína Trivax z výrobnej dávky č. 3,741, podaná jej synovi, bola firmou uvoľnená k použitiu napriek tomu, že neprešla rozhodujúcim testom bezpečnosti. Dokumenty odhalili, že u 60.000 jednotlivých dávok tejto série bolo známe, že boli 14x účinnejšie, než mali byť.
       V tom čase írsky sudca obvinil GlaxoSmithKline, ktorý sa toho času volal Glaxo Wellcome, z nedbalosti a nedostatočnej kontroly kvality v jeho laboratóriu v Kente. Odborníci na imunológiu obvinili Glaxo pred súdom z toho, čo jeden US vedec nazval “mimoriadnou udalosťou”.

       Minulý rok vyšetrovanie Observeru odhalilo dôkaz, že vakcíny z tejto nepodarenej dávky, ktorá možno zničila život Kennetha Besta, mohli byť použité i v Británii. Poslanec za Liberálnu Demokraciu Norman Baker sa v Dolnej snemovni Britského parlamentu opýtal, či vakcíny z tejto dávky dostali i britské bábätká. Následne si ministerka zdravotníctva Yvette Cooper písomne vyžiadala od výrobcu požadované údaje.

       Teraz, takmer rok na to, odpovedal GlaxoSmithKline, že je “vysoko pravdepodobné”, že toxické vakcíny boli použité aj v Británii. Ministerstvo zdravotníctva je teraz pod tlakom, aby vystopovalo deti, ktoré dostali podozrivé vakcíny. Minulý týždeň ministerka zdravotníctva Hazel Blears v Dolnej snemovni povedala: “Nanešťastie, už nemajú detaily o množstvách vakcín a miestach, kam tieto vakcíny boli dodané. Keďže v tom čase neboli vakcíny kupované a rozvážané z ústredia, ani v ústredí o tom nie sú záznamy. Informácie o jednotlivcoch, ktorí dostali tieto vakcíny, môžu existovať jedine v prípade, že praktický lekár vykonávajúci očkovanie zaznamenal číslo výrobnej dávky a zdravotný záznam pacienta je stále k dispozícii.”
       Poslanec Baker teraz napíše ministerke žiadosť, aby požiadala zdravotnícke orgány o kontrolu záznamov, aby sa zistilo, kto dostal príslušné vakcíny. Existuje podozrenie, že prinajmenšom jeden chlapec z Walesu zomrel po podaní toxickej vakcíny z výrobnej dávky č. 3,741, aj keď jeho rodičia o tom neboli informovaní.
       Hovorca firmy GlaxoSmithKline povedal novinám The Observer: “Neprijímame tvrdenie, že by tieto výrobné dávky vakcín boli škodlivé.”