Povinné očkovanie proti tuberkulóze bude (možno) aj na Slovensku zrušené od 1.I.2012

12.03.2011 07:08

       V Novinách TV JOJ v stredu 8.III.2011 od cca 6. minúty a 9. sekundy odznela táto krátka reportáž, ktorej textový prepis Vám pre zjednodušenie (napr. ak máte problém s prehrávaním videa z webového archívu TV JOJ) prinášame:

 


 

Moderátorka: Pľúcni experti sa zhodujú,že zrušiť povinné očkovanie u novorodencov proti tuberkulóze je nevyhnutné už v najbližších mesiacoch. Túto novinku nám potvrdila primárka detskej pneumológie v Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Reagovala tak na problém stále sa zvyšujúceho počtu nežiaducich účinkov po očkovaní proti TBC. Takmer 1 cm hlboká diera na ramene 5-mesačného bábätka - pre každú mamičku neopísateľná hrôza, pre pľúcnych lekárov len nežiaduca reakcia po očkovaní.

Mamička: Dieru mal v ruke, celé to mal mokvavé. Všetci to považovali za normálne: "Super dobrá reakcia, vytvárajú sa protilátky, buďte rada!". No ale pre mňa to bolo peklo.

Moderátorka: Chodby na detskej pneumológii však ani jeden deň v týždni prázdne nie sú. Komplikácie po očkovaní proti tuberkulóze sú pomerne časté.

Moderátor: V roku 2010 Štátny ústav kontroly liečiv evidoval 53 hlásení nežiaducich reakcií v súvislosti s BCG vakcínou.

MUDr. Jaroslava OROSOVÁ, primárka Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie Univerzitnej nemocnice Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave: Po tejto vakcíne máme dosť veľa komplikácií, ktoré sa prejavia buď ako hnisavý vriedok na ramienku alebo zhnisaná uzlina. Budeme rušiť k 1.I.2012 aj toto základné očkovanie proti tuberkulóze.

Mamička: Česi už to nemajú, dokonca v iných krajinách je táto vakcína zakázaná.

MUDr. Jaroslava OROSOVÁ: My v podstate chápeme, že sa narodí zdravé dieťa a zrazu vo veku 2,5 - 3 - 4 mesiace sa objaví ako choré a musí sa podrobiť ošetreniu tej komplikácie. Niekedy je nevyhnutná hospitalizácia, a niekedy je nevyhnutné podávať lieky proti tuberkulóze.

Moderátorka: V týchto dňoch teda pľúcni experti návrh o zrušení posunú imunizačnej komisii.

Lenka Šramková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky: Pokiaľ by takáto žiadosť bola adresovaná na Pracovnú skupinu pre imunizáciu, Pracovná skupina sa týmto návrhom bude zaoberať.

Moderátorka: Eva Bariová, TV JOJ.

 

Diskusia: Povinné očkovanie proti tuberkulóze bude (možno) aj na Slovensku zrušené od 1.I.2012

"V podstate to chápeme"

Filip | 12.03.2011

Tak to sú už "odborníci" na dobrej ceste...

Re:"V podstate to chápeme"

Ing. Marián FILLO | 12.03.2011

No ale len niektorí odborníci, lebo napr. člen Pracovnej skupiny pre imunizáciu MUDr. Peter Lipták to vidí inak:
"Zdravotným problémom nie je očkovanie proti TBC ale ochorenie Tuberkulóza."
Viď: https://www.slobodavockovani.sk/news/mudr-peter-liptak-o-relacii-reflex-na-tv-markiza-z-22-ii-2011/

Pridať nový príspevok